top of page
  • Szerző képeOptika Valentin

Száraz szem - könnyebbséget hozunk a problémára

Frissítve: 2019. nov. 7.

Sokat beszélünk róla és sokszor találkozunk vele, a mindennapjainkban egyre gyakrabban van jelen és nehezen boldogulunk vele. Ez a szemszárazság vagy hivatalosabban száraz szem szindróma, az orvosi elnevezése pedig keratoconjuctivitis sicca.

Ebben a bejegyzésben megnézzük, hogy milyen megoldások állnak a rendelkezésedre, az előző cikkünkből pedig megtudhatod, hogy mi okozza a száraz szem szindrómát.

Emlékeztetőül: száraz szemről akkor beszélünk, ha elégtelen a könnytermelésed vagy túl gyorsan párolog el a könnyfilmed, és ezek következményeként érezhetsz égő, viszkető, idegentest érzést,

a szemed vörös lesz és előfordulhatnak fókuszálási nehézségeid, homályos látás is.

A fenti tényezők együttes és gyakori megjelenése megnehezítik a mindennapjaidat és akár szorongást is kiválthatnak, így jelentős, negatív befolyást gyakorolhatnak az életminőségedre.A diagnózis


A panaszok jellemzően a könnytermelő és könnyelvezető rendszerek rendellenességéből, illetve

a könny minőségének elégtelenségéből fakadnak. A panaszaid alapján megkülönböztethetünk

a könny mennyiségével valamint a könny minőségi összetételével kapcsolatos száraz szem tüneteket. Fontos pontosan meghatározni a nap melyik szakaszában és milyen intenzitással jelentkeznek a tünetek, ezért, a vizsgálat más lépéseivel együtt, feltérképezzük az élet- és munkakörülményeidet is.A terápia

A kezelés legfontosabb célja, hogy elkerüljük a szaruhártya maradandó károsodását és javítsuk

a komfortérzetedet. A kezelés módját mindig a tünetek súlyossága határozza meg. A legfontosabb az alapbetegség kezelése. Elégtelen könnytermelés esetén a legelterjedtebb és legegyszerűbb kezelési módot a különböző szemcseppek használata jelenti.

A nedvesítő cseppek jellemzően folyékony állagúak, növelik a könny össztérfogatát és a magas viszkozitású összetevőknek köszönhetően csökkentik a könny elfolyását a szemrésből.

Ha ébredéskor nehezedre esik, esetleg fájdalmas a pislogás, akkor a Systane Balance szemcseppet ajánljuk, amely a könny 3 fő összetevőjének (víz, só és fehérje) arányát tudja kiegyenlíteni. Napi 3-5 alkalommal, de ébredéskor és lefekvés előtt feltétlenül, javasoljuk a használatát.

Amennyiben az egész nap folyamán égő, szúró érzést tapasztalsz a szemedben, akkor nagy valószínűséggel elégtelen a könnymennyiséged. Ezt a problémát a könnytermelés mennyiségét kiegészítő Systane Ultra szemcsepp, vagy ennek a továbbfejlesztett változata, a lubrikáló hatású, elnyújtott hatóerejű Systane Hydration szemcsepp tudja orvosolni. Szintén ajánlott az ébredés és lefekvés előtti használata, illetve akár a napi 3-5 alkalom is.

Tartósítószer-érzékenység esetén a Vizol S szemcsepp használatát javasoljuk, így elkerülheted különböző tartósítószerek okozta irritáció kényelmetlenségeit.

Mind a négy szemcsepp használható lágy kontaktlencse viselésekor is.

Fontos a szemhéjszélek rendszeres és alapos tisztítása is, különösen, ha gyulladásra hajlamos vagy érzékeny a szemed, ugyanígy rendszeres sminkhasználatkor is. A tisztítást megelőzően alaposan moss kezet, megelőzendő a fertőzések kialakulását. A tisztításhoz használhatod a Systane Lid Wipes törlőkendőt.


Amennyiben a szemszárazságot az elégtelen könnytermelés okozza, akkor szükséges szemész szakorvosi közreműködés a diagnózis felállításához és a terápia felügyeletéhez. Az elégtelen könnytermelés oka lehet gyulladás, sebészeti beavatkozást követő regeneráció időszaka, veleszületett probléma, életkorral és hormonháztartással járó változások vagy akár daganat is.

Az előbbiek érvényesek a túlzott könnytermelésre is, mert ezekben az esetekben a könnytermelő és könnyelvezető rendszerek nem megfelelő működése áll a háttérben.


Általánosságban elmondható, hogy a száraz szem betegség, ha véglegesen nem is gyógyítható, de az esetek döntő többségében jól kezelhető.Amit mindenképpen tegyél meg

Te magad is sokat tehetsz a panaszaid csökkentéséért. Íme, néhány tipp, amivel könnyebbé teheted a mindennapjaidat:

  • fogyassz rendszeresen napi 2-3 liter folyadékot

  • kerüld a vízhajtó hatású folyadékokat, mint például a kávé, fekete tea, alkoholos italok, cukros, szénsavas italok

  • kerüld a dohányzást, mert az a nyálkahártyádat is szárítja

  • kerüld a poros, füstös helyiségben és a légkondicionált, huzatos környezetben tartózkodást

  • soha ne használj lejárt szavatosságú szemcseppet, mert veszélyezteted a szaruhártyád és a kötőhártyád hámrétegének egészségét

  • digitális eszközök (okostelefon, tablet, laptop, PC) használatakor vagy olvasáskor tarts óránként legalább 10 perc szünetet


További információkat a száraz szem szindróma okairól az előző bejegyzésünkben találsz.

Ha további kérdéseid vannak, várunk az üzletünkben egy vizsgálatra és személyre szabott tanácsadásra. 

Tetszett? Iratkozz fel a hírlevelünkre!


Jártál már nálunk? Értékelj minket a Facebookon vagy a Google-ön!

147 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page