top of page
  • Szerző képeOptika Valentin

Száraz szem - ami megkeseríti az életünket

Frissítve: 2019. nov. 7.

Sokat beszélünk róla és sokszor találkozunk vele, a mindennapjainkban egyre gyakrabban van jelen és nehezen boldogulunk vele. Ez a szemszárazság vagy hivatalosabban száraz szem szindróma, az orvosi elnevezése pedig keratoconjuctivitis sicca.

Körüljárjuk a témát, kezdve ebben a bejegyzésben a definícióval, majd a következő cikkekben megnézzük a kezelés és a tünetmentesítés lehetőségeit.





Száraz szemről akkor beszélünk, ha elégtelen a könnytermelés vagy túl gyorsan párolog el

a könnyfilm, és ezek következményeként érezhetünk égő, viszkető, idegentest érzést, a szemünk vörös lesz és előfordulhatnak fókuszálási nehézségek, homályos látás is.



Az élettani okokról bővebben


A könny döntő része a fő könnymirigyben, a felső szemhéj alatt termelődik és apró nyílásokon keresztül jut el a szem felszínére. A szemre jutó könny szabályos eloszlásáért a szemhéjak mozgása, a folyamatos, rendszeres időközökben történő pislogás felel. Optimális esetben, megfelelő mennyiségű és minőségű könny termelődése és egyenletes eloszlása esetén a szem nedves marad, a könnyfilm határfelszínt képez a környezet és a szemfelszín között, illetve antimikrobiális hatásának köszönhetően része a szervezetünk immunrendszerének is.

A könnyfilmben található oxigén, glükóz, vitaminok és más, az anyagcsere szempontjából fontos anyagok táplálják a szaruhártya hámrétegét. Az egészséges szaruhártya mentes az erektől, így nem a vér útján jut a működéséhez elengedhetetlenül fontos összetevőkhöz. Egyúttal a könnynek fontos szerepe van az anyagcsere-folyamatok termékeinek eltávolításában is.


A stabil, háromrétegű könnyfilm csak akkor jön létre, ha valamennyi könnytermelő mirigyünk működése zavartalan és kiegyensúlyozott a pislogási reflexünk, illetve épek a szemfelszín és

a szemhéjak érintkező felszínei. Ellenkező esetben számolhatunk a száraz szem szindróma megjelenésével.



A szemszárazság megjelenése

A stabil, háromrétegű könnyfilm megléte elengedhetetlen a szemünk felszínének egészsége és komfortja szempontjából. Csökkent pislogási mennyiség vagy elégtelen könnytermelés esetén

a könnyfilm párolgása száraz foltokat eredményez a szemen. A száradó felszínen, a szemhéj és

a szemfelszín (esetleg a kontaktlencse - erről később) közvetlen, nedvesítés nélküli interakciója miatt hámsérülések alakulnak ki, amelyek a fenti tüneteket okozzák.

A tünetek intenzitását nagyban elősegíthetik környezeti hatások, mint például a légkondicionált helységben való hosszabb tartózkodás, központi fűtés a helységben, poros, füstös környezet,

a dohányzás, bizonyos gyógyszerek (akár a fogamzásgátlók is) mellékhatásai illetve

a mindennapjainkat jellemzően kísérő, digitális eszközök használatakor szükséges, tartós közelre fókuszálás.

A tünetek fokozott megjelenésével számolhatunk idősebb korban, jellemzően 50 év felett, illetve hormonális változások esetében, mint például a terhesség vagy a menopauza.




A probléma jelentősége


Hazai és világviszonylatban is határozottan növekvő tendenciát mutat a száraz szem szindróma megjelenése: egyes tanulmányok szerint manapság már az orvos-beteg találkozók egyik vezető okaként említhetjük. Fontos a diagnosztizálása és a kezelése, mert a probléma krónikus jellege miatt a kellemtelen fizikai tünetek és az éleslátás gyengülése mellett gyakran párosul lelki megterheléssel is, amelyek együttesen már komoly életminőség-romlást eredményezhetnek.



Tapasztaltál már hasonló tüneteket, esetleg mindennaposak az ilyen problémáid?

A következő cikkünkben bemutatjuk a megelőzés és a kezelés lehetőségeit.


Ha további kérdéseid merülnek fel, várunk szeretettel az üzletünkben egy bővebb diskurzusra!



 

Tetszett? Iratkozz fel a hírlevelünkre!


Jártál már nálunk? Értékelj minket a Facebookon vagy a Google-ön!





140 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page