top of page
  • Szerző képeOptika Valentin

Mi az a presbyopia (öregszeműség) és hogyan tudsz megbirkózni vele?

Frissítve: 2019. nov. 7.

Panaszod van közelre tekintésnél? A megszokott távolságból nem látszik élesen a telefonod kijelzője vagy az olvasnivaló? Különösen igaz ez gyengébb fényviszonyoknál? Ráadásul nehezedre esik a fókuszváltás, átmenetileg elhomályosul a látásod, amikor feltekintesz a közeli tárgyakról? Esetleg a fejed is meg-megfájdul?

A szemed különböző távolságokhoz való alkalmazkodóképessége a kor előrehaladtával fokozatosan csökken. Ennek oka a szemlencse és a szemlencsét mozgató sugárizmok rugalmasságának fokozatos elvesztésében keresendő. Általában 40 éves kor környékén jelentkeznek az első tünetek, így a köznyelvben öregszeműségnek nevezzük, a szakirodalom

pedig presbyopia néven ismeri.

Ez egy természetes folyamat, az életünk része. Aggodalomra nincs okod, a probléma orvosolható szemüveggel és kontaktlencsével is.


Presbyopia - a korral jár

Segítünk abban, hogy könnyebben eligazodj a lehetséges korrekciós forgatókönyvek között!

Ha még nem volt szükséged szemüvegre:

Azt tapasztalod, hogy a megszokottnál távolabbra kell tartanod a telefonodat vagy az olvasnivalót, esetleg már a monitort is homályosabban látod és növelned kell a karakterek méretét? Ezzel szemben távolra még nincs problémád, élesen látsz autóvezetéskor és megismered a szomszédot is az utca túloldalán?

Ebben az esetben kiváló megoldás lehet számodra egy olvasószemüveg, amely, alkalmilag használva, segítséget jelent a problémát jelentő szituációkban.

Ha állandóan szeretnéd viselni a szemüvegedet vagy kontaktlencsédet, ráadásul gyakori digitális eszköz használó vagy, választhatod az erre a célra megfelelő szemüveg- vagy kontaktlencsét, így a szükséges támogatás mindig kéznél van.


Ismerős a probléma?

Ha távolra rosszul látsz és mínuszos dioptriájú szemüveget vagy kontaktlencsét viselsz:

Azt tapasztalod, hogy a szemüveg vagy kontaktlencse zavar közelre tekintéskor, nélküle élesebb

a kép?

Ebben az esetben a digitális eszközökhöz kifejlesztett szemüveg- vagy kontaktlencse vagy

a progresszív szemüveg és a multifokális kontaktlencse a megoldás számodra.


Ha közelre látsz rosszul és pluszos dioptriájú szemüveged vagy kontaktlencséd van:

Akkor ez a probléma számodra már ismerős. A presbyopia megjelenésével a korrekciós eszköz geometriája változik: az eddigi egyfókuszú szemüveg helyett a digitális eszközökhöz kifejlesztett szemüveg- vagy kontaktlencse vagy a progresszív szemüveg és a multifokális kontaktlencse fog megnyugtató megoldást biztosítani a számodra.

Ha esetleg cylinder dioptria is párosul a fentiekhez, az meg fog maradni más jellegű korrekciónál is.A fenti tünetek megjelenése esetén fordulj hozzánk bizalommal és mi a segítségedre leszünk

a számodra legmegfelelőbb megoldás kiválasztásában! 

Tetszett? Iratkozz fel a hírlevelünkre!


Jártál már nálunk? Értékelj minket a Facebookon vagy a Google-ön!
713 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page