top of page
  • Szerző képeOptika Valentin

Mi az a progresszív (multifokális) szemüveg és hogyan kell használni?

Frissítve: 2019. nov. 7.

A progresszív szemüvegek lelke a különleges gyártástechnológiával készülő, többféle korrekciós igényt kielégítő szemüveglencse, így a legtöbb élethelyzetben élvezheted a kompromisszumok nélküli éleslátás élményét. Igazi remekművek, köszönhetően a mérnöki teljesítménynek és a modern technológia biztosította lehetőségeknek.


Akkor van rá szükséged, ha különböző dioptriákkal oldható meg a távoli, közeli és köztes távolságban található tárgyak észlelése. Ez a presbyopia, köznapi nevén öregszeműség, amelyről itt olvashatsz bővebben. Használatával egy szemüveggel oldhatod meg az éleslátással kapcsolatos igényeidet, szükségtelenné válik több szemüveg párhuzamos használata, és ez szinte minden élethelyzetre igaz.



A lencse - még a gyári jelölésekkel

Mik a progresszív szemüvegek előnyei?

  • Könnyű használhatóság: Egy szemüvegben áll rendelkezésedre az összes szükséges dioptria, így minden távolságra éles képet biztosít , ennek köszönhetően nem kell cserélgetned a szemüvegeidet különböző élethelyzetekben.

  • Tükörsima váltás a távolságok között: a szemeid problémamenetesen tudnak váltani a különböző fókusztávolságok között, így folyamatosan éles képet biztosítanak számodra, függetlenül a különböző tárgyak távolságától.

  • Esztétikus: úgy néz ki, mint egy egyfókuszú szemüveg, nincsenek látható átmenetek, határok a lencsén.

  • Személyre szabhatóak: a kiemelkedően magas színvonalú tervezés- és gyártástechnológiának köszönhetően a Te egyedi paramétereid alapján készülnek, elkerülve az uniformizált tömeggyártás pontatlanságait. A személyre szabott gyártás kiváló használhatóságot és rövidebb megszokási időt eredményez.


A progresszív szemüveg használata

A progresszív szemüveg egy eszköz, amelyet meg kell tanulnod használni. A tanulási, megszokási folyamat egyszerű és hamar rutinná válik. Fontos, hogy az első 1-2 hétben folyamatosan viseld az új szemüvegedet, illetve a fejed vízszintes és függőleges mozgatásával segítsd a szemed a helyes fókuszpontok megtalálásában.

Íme, néhány tipp, hogy megkönnyítsük a megszokási folyamatot:





1) A távoli zóna

A távoli zóna a progresszív lencse felső részén helyezkedik el.

Ezt használod távoli tárgyakra tekintéskor, így az utcán közlekedve, gépjármű vezetéskor, beleértve a visszapillantóba való tekintést, de nagyobb, zárt terekben is ez a zóna biztosítja számodra az éles képet. Lépcsőn való közlekedéskor is ezen keresztül tekintve kapsz éles képet és érzékeled helyesen a mélységet.

Távolra tekintéskor tartsd a fejed normál tartásban és a lencse felső részén tekints ki.


2) A köztes zóna

A köztes zóna vagy közép-távoli rész a lencse középső részén helyezkedik el, amelyben a távoli korrekciós érték lassan, fokozatosan haladva éri el a közeli korrekciós értéket.

Lehetővé teszi a számodra, hogy tisztán lásd a középtávolságra lévő tárgyakat, például a számítógéped képernyőjét vagy autód műszerfalát, navigációját. Szintén a segítségedre lehet más, köztes távolságokon, például egy polcra feltekintve élesen láthatod az ott lévő tárgyakat vagy az ott sorakozó könyveid címét.

Ezt a zónát a lencse közepén kitekintve, enyhén lefelé nézve tudod hatékonyan használni. Segítség lehet, a helyzettől függően, a fejed enyhe lehajtása vagy felemelése.


3) A közeli zóna

Ez a terület a lencse alsó részén helyezkedik el, és biztosítja az éles látást olvasás közben, illetve közelre tekintéskor, például a telefonod vagy a tableted használatakor. A korrekció ezen a területen a legerősebb, így minden közeli tevékenységedkor a segítségedre lesz.

Ügyelj rá, hogy a lencse alsó részén tekints ki. A fejed vízszintes mozgatásával, szükség esetén az állad enyhe emelésével tudod könnyebbé tenni a fókuszálást.



Ha kérdésed maradt, ne habozz, látogass meg minket és mi megválaszoljuk azokat.

Rendeld meg nálunk a személyre szabott, az életstílusodnak és elvárásaidnak megfelelő progresszív szemüvegedet!


 

Tetszett? Iratkozz fel a hírlevelünkre!


Jártál már nálunk? Értékelj minket a Facebookon vagy a Google-ön!




498 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page