top of page
  • Szerző képeOptika Valentin

A Polaroid-sztori



A Polaroid 2023-as kollekciójából.


A fotográfiától indult útjára a Polaroid, mára viszont számos területen megtalálhatók a termékei, többek között az optikai piacon is. A cég méltán vált népszerűvé az innovatív, kiemelkedő ár-érték arányú napszemüvegeiről. Az alapító, Edwin H. Land a fotótechnika jelentős úttörője volt, érdekes személyiség, aki a tudomány szzámos területén alkotott maradandót.


A hadsereg pilótáink volt először szüksége polaroid, azaz polarizált, tehát a fény csillogását kiszűrő napszemüvegekre, mert az erős napsütésben a műszereket sem látták megfelelően. Ezt a fajta napszemüveget aztán Edwin H. Land készítette el először, ő találta fel azt a polarizáló anyagot, amit a szemüvegencsén is lehetett alkalmazni.

Ez a termék hamar népszerűvé vált a lakosság, különösen a tartósan szabadban tartózkodók, mint például a sofőrök vagy a horgászok körében, mert a szemre káros UV-sugárzással szembeni védelem mellett a másodlagos reflexiók negatív hatását is eredményesen csökkentette. Természetesen a konkurens cégeket is érdekelte a technológia, így megvásárolva a licencet, a kisebb cégektől a Ray-Banig, sokan kezdtek polarizált lencsés napszemüvegeket készíteni.



Edwin H. Land 1971-ben
Edwin H. Land 1971-ben. A kép forrása: Wikipédia

A Massachusettsben, Edwin H. Land által 1937-ben megalapított Polaroid a polarizátor technológia kutatására, fejlesztésére és gyártására jött létre. A cég védjegyévé vált instant fényképészeti technika álma viszont később, 1943-ban pattant ki az alapító fejéből a lánya egy kérdésére, majd magának a kamerának a fejlesztése zajlott három éven keresztül, teljes titokban. 1945-ben a Polaroid egyébként az Egyesült Államok hadászati projektjein is dolgozott, például magas minőségű optikák és éjjellátó eszközök fejlesztésével foglalkoztak, de Edwin H. Land és mérnökei az U-2-es kémrepülőgép tervezésében is részt vettek.


A már említett instant fényképészeti technikát 1947-ben mutatták be New Yorkban: az eszköznek mindössze 60 másodpercre volt szüksége egy-egy fotó elkészítésére. 1948-ban aztán piacra is dobták a Polaroid Land Camera Model 95-ös gépet, amelynek első szériáját alig néhány perc alatt el is kapkodták a piacon.

A Land Camera Model 95 a Wikipédia fotóján
A Land Camera Model 95 a Wikipédia fotóján

A Polaroid gépei a művészek figyelmét is felkeltették, olyan hírességekkel kezdtek együtt dolgozni, mint például Andy Warhol. Nagy előrelépést jelentett az is, hogy piacra dobták a színesfilmmel működő gépet 1963-ban, de folyamatosan érkeztek az újabb és újabb fejlesztések, majd 1976-ban egy peres ügy is a kezdetét vette. A Polaroid ugyanis 1,6 milliárd dollárt követelt a Kodaktól szabadalomsértés miatt, amiből aztán 909 millió dollárt láttak viszont 1990-ben. 1977-ben egy színes mozgóképrendszert is fejlesztettek, amely 2 és fél perces filmeket tudott rögzíteni, a próbálkozás azonban nem hozott sikert, sőt, nagy veszteségeket okozott a vállalatnak.


A cég alapítója 1991-ben halt meg, tíz évre rá pedig annyira rossz helyzetbe került már a Polaroid, hogy csődvédelmet kért. 2002-ben a Polaroid Corporation cégeinek többségét megvásárolta az OEP Imaging Corporation. Ez később Polaroid Corporation név alatt működött tovább, ami pedig az eredeti Polaroid Corporationből maradt, az Primary PDC Inc néven folytatta a működését. Miután aztán a Polaroid brand a Petters Group Worldwide-hoz került, az 2007-ben eladta a szemüvegeket érintő üzletágat a területen működő StyleMarknak, egy világszintű divat, sport és gyermekszemüvegekkel foglalkozó cégnek, hogy aztán mindezt 2011-ben az olasz Safilo megvásárolja.



A Polaroid szemüvegek pedig azóta is hódítanak a piacon. A vízfelszínről, vizes úttestről, hóról tükröződő napfény ugyanis duplán veszélyezteti a szemünk világát, amire jó megoldás lehet a Polaroid napszemüveg, ami a maximális UV-védelem mellett blokkolja és kiszűri a vízszintes felületekről visszaverődő fénysugarakat. Polarizált, polaroid napszemüveg viselése esetén a szem kevésbé fárad el estére, a sofőrök ezt az érzést biztosan ismerik.

Ráadásul a Polaroid napszemüvegek ugyanolyan emlékezetesek, mint névadójuk. A híres fényképezőgépmárka napszemüvegei évről évre élénk színekben, klasszikus és modern dizájnnal, valamint számtalan lencseszínnel érhetőek el.


A Polaroid napszemüvegek széles választékát találod meg nálunk, keresd fel üzletünket!


 

Tetszett? Iratkozz fel a hírlevelünkre!


Jártál már nálunk? Értékelj minket a Facebookon vagy a Google-ön!




73 megtekintés
bottom of page