top of page
  • Szerző képeOptika Valentin

Az emberi szem felépítése és működése

A szemed, az oculus humanus, egyedülálló komplexitású és teljesítményű receptor, amely összegyűjti és feldolgozza a környezetedből beérkező fényingereket, majd továbbítja a központi idegrendszeredbe. Az előző bejegyzésünkben néhány különlegesebb adattal szolgáltunk, most jöjjenek a tények: melyek a szemed fő alkotórészei és milyen feladatokat oldanak meg, nap mint nap, pillanatról pillanatra, végigkísérve az egész életedet.





A szemed legfontosabb részei és azok funkciói


Kívülről befelé haladva először a szemhéjaddal, a szemed kapujával találkozol. A szemhéjad felelős a szemed mechanikai, fény- és hővédelméért, illetve mozgásával a nedvesítésért is: a friss könnyet eloszlatja a szaruhártyán, a használtat elvezeti a könnycsatornába. Mivel közvetlen kapcsolatban van a szaruhártyáddal, fontos, hogy tisztán tartsd, ellenkező esetben fizikai kellemetlenséget (sminkmaradvány dörzsölődik a szaruhártyádhoz), de a felrakódott szennyeződések miatt fertőzésforrást is jelenthet. Bővebben itt olvashatsz a szemhéjad ápolásáról.


A könnytermelésért a könnymirigyed felelős. A szaruhártyádat borító háromrétegű könnyfilm meglétének a feltétele az egészséges és bőséges könnytermelés. Mind a könnymirigyed, mind a szemhájad a szemgolyódon kívül foglalnak helyet. Manapság gyakran találkozni csökkent könnytermeléssel, amely száraz, irritált szem érzetében nyilvánul meg. Különösen gyakran figyelhető meg ez a műfényes-műlevegős környezetben való hosszabb tartózkodáskor.


A kötőhártya a szem vékony, áttetsző, erekben gazdag rétege, amely a szemhéj belső felszínét és a szemgolyót fedi. A kötőhártya és a szemhéj együtt alkotják a szemgolyó védőszervét.


A szemgolyód lágy, külső burka a szaruhártya. A szaruhártyád a szemed fő törőközege, amelynek épsége, formája nagyban befolyásolja az éleslátásodat. Könnyen sérülhet idegen test által, illetve eshet áldozatul gyulladásoknak, gombás fertőzéseknek, kiszáradásnak, allergiás betegségeknek. Szintén előfordulhatnak degeneratív és örökletes betegségei. Utóbbiak közül ismertebb lehet a keratoconus, ami a szaruhártya kúp alakú előredomborodását jelenti és együtt jár myopiás és asztigmiás folyamatokkal. Fontos megemlíteni, hogy a refraktív sebészeti eljárások is megváltoztatják a szaruhártyád felszínét. A szaruhártyád szintén rendelkezik védelmi funkcióval.


​Az ínhártya a szemed átlátszatlan, fehér színű kötőszövete, kollagénrostok halmaza. Ereket és idegeket tartalmaz.


Az érhártyád a szem dús érhálózattal rendelkező rétege, amelynek feladata a retinád táplálása.


A szivárványhártyád lapos, gyűrű alakú puha lemez, amely a szemlencséd előtt foglal helyet. Neki köszönheted a szemed színét. A szivárványhártyád nyílása a fényrekesz szerepét is betölti, melynek átmérője a fényerősségtől függően változik.


A pupillád szabályozza a szemedbe jutó fény mennyiségét, védve ezzel a retinádat. Erős fényre beszűkül, félhomályban kitágul, hasonlóan működik, mint egy fényképezőgép blendéje. Betegsége a kóros pupillareakció, pupillamerevség lehet, amit ingerületvezetési zavarok, traumák, gyógyszerek, drogok válthatnak ki.


A szemed második legfontosabb törőközege a szemlencséd. A fénytörése mértéke változó, amelyet a szemlencséd domborodása és laposodása szabályoz. Az alakváltozást a szemizmaid elernyedése és megfeszülése váltja ki. Össztörőereje 20 dioptria, amelyet fiatal korban, közelre nézéskor akár 33 dioptriáig tud növelni. A legjellemzőbb betegsége a szürkehályog (cataracta), ami a lencse elszürkülését jelenti. Időben beavatkozva, rutinműtéttel kezelhető.

Az üvegtest a szemed belsejét kitöltő, "kocsonyás", 98% víztartalmú, optikailag csaknem teljesen tiszta anyag. A szemed térfogatának kétharmadát, a súlyának negyedét teszi ki. Feladata a fény átbocsátása, a szemgolyó alakjának a fenntartása a szemed nyomásának közvetítésével, illetve szerepet játszik az akkomodációban és védi a látóideghártyádat a vibrációs és mechanikai hatásoktól.


A látóideghártyád, azaz a retinád a szemgolyód legbelső burka, a szemed fényérzékeny rétege, amely fotoreceptor sejtjei segítségével veszi fel a külvilág fényingereit és továbbítja az agyad felé. Legfontosabb betegsége a retina leválás, ami látásvesztéssel is járhat, de műtétileg gyógyítható. Felszínének elváltozásáért leginkább a magas vérnyomás és a cukorbetegség felelős. Főleg idősebb korban előforduló betegsége pedig a macula degeneratio, a szemfenék meszesedése, ami látótér-szűkületet és akár látásvesztést is okozhat.


A látóideged felelős a retinád által összegyűjtött ingerek továbbításáért.


A vakfolt a szemed hátsó felszínén foglal helyet. Ezen a területen nincsenek fényérzékelő receptorok, ezért kiesik a képalkotásból. A retinád többi része kompenzálja, így nem "látod" a vakfoltot.





Hogyan működik az emberi szem?


A szemgolyód egy egyszerű, két részből álló, gyűjtőlencse típusú objektívvel rendelkezik. A külső része a szaruhártyád, a belső a szemlencséd. Ez az optikai rendszer felelős a különböző objektumokról származó, direkt vagy visszaverődő fények érzékeléséért és leképezéséért. A beérkező fénysugarak, mielőtt a retinádra vetülnek, négy, eltérő törésmutatójú (dioptriájú) fénytörő közegen haladnak át: szaruhártyán, a csarnokvízen, a szemlencsén és az üvegtesten.


A retinára vetített kép fotoreceptorokon és a kezdeti feldolgozást segítő neuronkapcsolatokon keresztül képponttá alakul, majd halad tovább a központi idegrendszeredbe, az agyadba, ahol tudatosulva, használható információvá, azaz képpé válik.


A következő cikkünkben visszamegyünk az időben és áttekintjük a szemészet történelmét.


 

Tetszett? Iratkozz fel a hírlevelünkre!


Jártál már nálunk? Értékelj minket a Facebookon vagy a Google-ön!



6 893 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page