top of page
  • Szerző képeOptika Valentin

A könny, amely nedvesen tartja a szemünket


A nagy boldogság vagy a nagy trauma könnyeztet meg minket? Mi az és miért fontos az egészséges, háromrétegű könnyfilm? A szemünk egészsége és a látáskomfortunk múlik rajta, ezért ismerkedjünk meg bővebben a könnyel!A könny fő feladata a szemünk felszínének és a kötőhártyánknak a nedvesen tartása. A feladat folyamatos, a szemünknek állandó nedvesítésre van szüksége. A könnyünk termelésének 95 százalékáért a könnymirigyeink felelősek, amelyek kb. egy mogyorónyi nagyságúak és a felső szemhéjak alatt helyezkednek el. Együtt a kisebb, járulékos mirigyekkel, felelősek a megfelelő mennyiségű és minőségű könny előállításáért.


Pislogáskor a könny kiáramlik a szemünk felszínére, majd a szemhéjaink, hasonlóan egy ablaktörlőhöz, egyenletesen eloszlatják azt a szemgolyónkon. Ugyanekkor az elhasznált könny a szemünk orr felőli oldalán, a könnytömlőn keresztül, az orrüregbe távozik. Percenként átlagosan 20-25 alkalommal pislogunk, ez biztosítja a szemeink számára szükséges mennyiségű könnyet.


Reflexes, jellemzően átmeneti, nagy mennyiségű könnytermelést valamilyen irritáció (idegen test vagy anyag szembe kerülése, huzat, fényhatás) vagy pszichés faktor (túlzott boldogság vagy bánat) vált ki - gondoljunk csak a hagymapucolásra vagy a nap legjobb viccére :) Az erős könnyezés megszüntethető az irritáció semlegesítésével. Abban az esetben, ha erre nem vagyunk képesek, haladéktalanul forduljunk szemész szakemberhez, megelőzendő a súlyosabb következményeket.Nézzük meg közelebbről a könnyfilmet: a vastagsága 9 mikron és 3 rétegből áll. A szemfelszín felől nézve az első a mucinréteg, amely megköti az őt követő, legvastagabb alkotóelemet, a vizes réteget. A vizes réteg többféle tápanyagot tartalmaz és antibakteriális hatással is rendelkezik. A harmadik, legkülső réteg a lipidréteg, amely a könnyfilm stabilitásáért, a párolgás csökkentéséért felelős. Ez az egészséges könnyfilm, amely igen sokrétű feladatot lát el:


Nedvesítés: a szemünk számára szükséges nedvesítés biztosítása

Táplálás: a könnyben lévő oxigén, glükóz, vitaminok és más anyagok táplálják a vérerek nélküli szaruhártyánkat

Optikai hatás: a könnyfilm sima, egyenletes határréteget képez a szaruhártya és a levegő között, hozzájárulva az éleslátásunkhoz

Mechanikai hatás: a könny segíti a szaruhártyánkra kerülő anyagok, szennyeződések és az anyagcsere termékek eltávolítását

Védelmi hatás: a könny antibakteriális és antivirális hatású összetevőket is tartalmaz, része az immunrendszerünknek


Ha kontaktlencsét viselsz, kiemelten fontos az egészséges könnyfilm, mert annak hiányában a kontaktlencse közvetlenül a szaruhártyádon foglal helyet, ami rövid idő alatt is jelentősen csökkenti a viselési komfortot.


A szemszárazsággal járó tünetek enyhítésére a műkönnyek kínálnak hatékony és gyors megoldást. Ismerkedj meg velük ebben a bejegyzésben!

Szeretnél többet megtudni a szemszárazságról? Olvasd el ezt a bejegyzésünket! 

Tetszett? Iratkozz fel a hírlevelünkre!


Jártál már nálunk? Értékelj minket a Facebookon vagy a Google-ön!
Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page