top of page
  • Szerző képeOptika Valentin

A party kontaktlencsék ijesztőek lehetnek – a szemednek

Frissítve: 2019. nov. 7.

Kiváló kiegészítője lehet egy Halloween-jelmeznek egy pár kontaktlencse, gondolj csak

a sötétben világító macskaszemre vagy egy élénkzöld boszorkányszemre. A színezett kontaktlencsék viselésére, kezelésére ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bármilyen más kontaktlencsére: party ide, party oda, a szemed egészsége és biztonsága kapcsán nincs kompromisszum.

Néhány tippel segítünk Neked abban, hogy a Halloween party ne változzon rémálommá

a számodra!




A gyakorlat


Ha még nem vagy gyakorlott kontaktlencse viselő, kezdd az ismerkedést szakember segítségével: a szemész szakorvosod vagy optometristád megtanítja Neked a kontaktlencse helyes viselését és használatát. Nincs B-terv, nem elegendő az, hogy "úgy hallottam ..." vagy a "szomszéd azt mondta ...", kizárólag a szakember szava számít. A kontaktlencse nem megfelelő használata súlyos szemproblémákat okozhat, akár rövid használat esetén is.


A veszélyek


A kontaktlencse gyártása steril, folyamatosan monitorozott körülmények között zajlik.

A termékek a gyártás folyamán többször esnek át ellenőrzésen, illetve a gyártónak is számtalan szabálynak, szabványnak kell megfelelnie. Ezek elmaradása esetén szükségtelen veszélyeknek teszed ki magad, amelyek akár a szemed egészségét és a látásodat is komolyan veszélybe sodorhatják.

A kontaktlencsék színezése különböző vegyszerekkel történik. Az elégtelen gyártási eljárás mellett az ellenőrizetlen anyaghasználat szintén egy veszélyforrás.

A nem megfelelő minőségű termék okozhat allergiás reakciót, gyulladást, illetve bakteriális vagy gombás fertőzés is előfordulhat, amelyekkel súlyosabb esetben a látásvesztést is kockáztatod.





A megfelelő forrás


Számtalan vállalkozás kínál különböző színezett kontaktlencséket üzletekben és az interneten is.

Fontos, hogy ellenőrizd a forrást, csak olyan szolgáltatótól vásárolj kontaktlencsét, amely megbízható márkák termékeit kínálja, készen áll a válasz adni a kérdéseidre és olyan fogyasztói minősítéssel rendelkezik, amely alátámasztja a választásodat.

Kerüld a feltűnően olcsó, nehezen ellenőrizhető forrásokat, ismeretlen gyártók termékeit!

Kerüld a szem teljes felszínét elfedő színezett lencséket, mert ebben a szegmensben kevés az ellenőrzött gyártó, így, annak ellenére, hogy igen tetszetős, kiemelt veszélyforrás

a szemeid számára.

Csak akkor vágj bele a színezett kontaktlencse használatába, ha teljes mértékben biztonságosnak találod azt! Felmerülő probléma esetén haladéktalanul távolítsd el

a szemedről a kontaktlencsét és konzultálj kontaktlencsés szakembereddel!



Ne feledd: ha kontaktlencse viselő vagy, évente legalább egyszer vegyél részt kontrollvizsgálaton, tartsd be a kontaktlencse használati és ápolási szabályokat és kövesd

a kontaktlencsés szakembered javaslatait.


 

Tetszett? Iratkozz fel a hírlevelünkre!


Jártál már nálunk? Értékelj minket a Facebookon vagy a Google-ön!




196 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page