top of page
  • Szerző képeOptika Valentin

Védd a szemeidet télen is!

Frissítve: 2019. nov. 7.

Nyáron biztosan, de vajon télen is elegendő figyelmet fordítasz a szemeid védelmére? Ugyan

a Nap távolabb van tőlünk a téli hónapokban, de tévedés azt gondolni, hogy gyengébben süt és

ez kevéssé káros a szemünkre. Az igazság az, hogy bizonyos téli időjárási viszonyok felerősíthetik

az UV-sugárzást, gondolj például a hóról vagy jégről visszaverődő napsugarakra. Az UV-sugárzás pedig hosszú távon olyan szemkárosodásokat okozhat, mint a hóvakság, a makula degeneráció, vagy a szürkehályog. A szem körüli bőr is különösen fogékony bizonyos bőrrák típusokra, ezért rendkívül fontos az alapos téli szemvédelem.



téli sport, szemvédelem
Gondoskodj a megfelelő szemvédelemről!


Szóval, irány a sípálya! Mielőtt azonban útra kelsz, győződj meg róla, hogy nálad vannak

az éleslátást, az UV- és a mechanikai védelmet biztosító kellékek!

Íme, néhány tipp a megfelelő eszközök kiválasztásához:


Éleslátás és UV-védelem

Akkor vagy biztonságban, ha a minden körülmények között élesen és tisztán látod a környezetedet. Különösen igaz ez olyan helyzetekre, amikor nem a mindennapokban megszokott helyszíneken és körülmények között, ráadásul nem a szokásos sebességgel mozogsz. Az éleslátás elengedhetetlen feltétele a megfelelő korrekció megléte: szakítsd időt a látásvizsgálatra, mielőtt útra kelsz, különösen akkor, ha már panaszaid vannak a távoli látásélesség kapcsán. Vedd figyelembe, hogy a vizsgálatot követően néhány nap szükséges a szemüveg elkészítéséhez vagy

a kontaktlencse megrendeléséhez, ezért ne hagyd az utolsó napra!


A szemüveglencséhez válaszd a megfelelő szűrőket: az UV-szűrő és a különböző színek mellett rendelkezésedre áll többek között a polarizált lencse, amely hatékonyan szűri meg a tükröződő felületek ragyogását, oly módon, hogy torzítás nélkül továbbengedik az optikai képet és csökkentik a szemhez eljutó fény mennyiségét, megvédve a szemedet a károsító hatásoktól. Ez a lencse kifejezetten ajánlott a szabadban végzett tevékenységekhez. Széles termékkínálatból választhatsz, és ha a választás gondot okoz, semmi probléma, mi szívesen leszünk a segítségedre az aktivitásaidnak megfelelő rétegek és színek kiválasztásában.

A jól megválasztott rétegek és színek, a megfelelő védelem biztosítása mellett, stílusos, divatos megjelenést és kontrasztos látást is biztosítanak számodra, bármilyen időjárási körülmény esetén.


Ne felejtsd otthon a nedvesítő cseppet sem! A hideg levegő szintén okozhat szemszárazságot, amit - meglepő módon - abból vehetsz észre, hogy fokozottan könnyezik a szemed. A tünet megjelenésének oka a hideg levegő alacsony páratartalma, ami hozzájárul a könnyfilmünk gyors elillanásához.



Mechanikai védelem


Az éleslátás és az UV-védelem biztosítása mellett nagyon fontos a megfelelő mechanikai védelem is. Soha ne hagyd a szemeidet védtelenül a kedvenc téli aktivitásaid közben! Gondolj csak a síelés közben a felverődő törmelékekre vagy a becsapódó ágakra, illetve a szélre! Nem részletezzük azt sem, hogy milyen veszélyeket rejthet a jégkorongozás vagy a szánkózás a szemeid szempontjából.

Az aktivitásaidhoz mindig olyan védőszemüveget válassz, amely ellátja a szemeid mechanikai védelmét is, ezen kívül megbízhatóan a helyén marad, például egy pánt segítségével, illetve megfelelően szellőzik, így elkerülöd a bepárásodást is.


Fordíts kiemelt figyelmet a szemed védelmére és az éleslátásod biztosítására minden körülmények között és élvezd maradéktalanul a telet a szabadban is!



 

Tetszett? Iratkozz fel a hírlevelünkre!


Jártál már nálunk? Értékelj minket a Facebookon vagy a Google-ön!




19 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page