top of page
  • Szerző képeOptika Valentin

Megvalósult a lehetetlen?

Hatalmas áttörés a kutatásban! Gyakran olvashatjuk ezt a mondatot, de ritkán nyúlnak igazán mélyre a szálak. A szemészetben most történt egy olyan horderejű áttörés, amely milliók életére lesz döntő befolyással: a dr. Roska Botond vezette kutatócsoport mesterségesen, az emberi szervnek megfelelően funkcionáló retinát állított elő.


Dr. Roska Botond magyar neuroboilógus, egyetemi tanár, a bázeli Institute of Ophthalmology igazgatója. 1995-ben végzett a Semmelweis Egyetemen, majd a Berkeley-n folytatta tanulmányait. 1998 óta folyamatosan publikálja kutatásait, amelyek fő irányát a látás visszaállítását célzó génterápiás kísérletek jelentik. Tudományos munkássága példaértékű, számtalan hazai és nemzetközi díjjal ismerték el az eredményeit. Említhetjük a közelmúltból a 2019-ben elnyert Semmelweis Egyetem Nemzetközi Díjat, a Magyar Szent István Rendet, az idei év rangos kitüntetését, a Körber Európai Tudományos díjat.

Legújabb publikációjában olyan áttörő eredményt közöl, amely milliók életére lehet döntő hatással:

„a dr. Roska Botond vezette kutatócsoportnak sikerült mesterségesen olyan retinát létrehoznia, mely az egészséges felnőtt ember szervének megfelelően funkcionál. Az ún. retina organoid segítségével a későbbiekben személyre szabott, látást érintő terápiák is elérhetővé válhatnak”

- számol be róla a Semmelweis Egyetem cikke. A kutatás eredményeként elérhető közelségbe került a retina rendellenességei okozta részleges vagy teljes látásvesztés gyógyítása.


A gondolatok és tettek a látóideghártya, azaz a retina körül csoportosulnak. Ismerkedjünk meg vele, különös tekintettel arra, hogy eddig képtelenek voltunk beavatkozni a működésébe, nem is igazán értettük a mechanizmusát.



A retinánk vastagsága 0,4 mm. Átlátszó hártya, a szemünk hátsó felszínén helyezkedik el. Szerepe kulcsfontosságú a látásunk szempontjából: a fotoreceptor sejtjein keresztül a beeső fénysugarakat ingerré alakítja és továbbítja az agyunk felé.


A retina, fejlődését és felépítését tekintve, az agy szövetéhez tartozik. Vékonysága ellenére 10 rétegből áll, borzasztó bonyolult felépítéssel és működéssel. Rendelkezünk például csapok és pálcikák rétegével, ahol a csapok a nappali dolgozók, felelősek a szín- és a fénylátásért, míg az éjszaka a pálcikák területe, amelyek biztosítják, hogy sötétben is képesek legyünk észlelni a környezetünket, viszont színek nélkül. Vagy nézzük a belső szemcsés réteget, amely idegnyúlványokat és azok kapcsolatait foglalja magába. Ez a réteg vezeti át az ingerületet azokra a

sejtekre, amelyeknek nyúlványai a látóideget képezik, És ne feledkezzünk meg a idegrostrétegről sem, amelyben az ideghártya vérellátását biztosító erek találhatóak.


A retinánk nélkül nincs képalkotás, esetleges betegsége, sérülése a látásunk részleges vagy teljes elvesztésével járhat, ahogyan az idő előrehaladtával is hasonló folyamat zajlik le. Roska Botond kutatásai az előző mondatot hamarosan múlt időbe helyezhetik.


Az emberi szem felépítéséről és működéséről itt olvashatsz bővebben.


 

Tetszett? Iratkozz fel a hírlevelünkre!


Jártál már nálunk? Értékelj minket a Facebookon vagy a Google-ön!




132 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page