top of page
  • Szerző képeOptika Valentin

Újévi fogadalmak: idén a szemeid egészségéért is ehetsz!

Frissítve: 2019. nov. 7.

A karácsonyi nagy evás-ivás után az új évben sokszor megfogadjuk, hogy egészségesebben fogunk táplálkozni. De vajon tudod, hogy melyek azok az ételek, amikkel kifejezetten a látásodért is tehetsz? Néhány egyszerű tippel leszünk a segítségedre az eligazodásban.






Mire van szüksége a szemeidnek?


Ismert, hogy a vitaminok közül az A, a C és az E-vitaminok a leghasznosabbak a szemünk számára.

Az A-vitamin, leginkább a béta-karotin és a retinol, az ideghártya működéséhez fontos, segíti

a látás folyamatát. A C-vitamin a sejtek működésében és a homályos látás elkerülésében játszik fontos szerepet, az E-vitamin pedig a szembetegségek megelőzésében szolgálja szemünk egészségét. A látóidegeink védelmében bevethetjük a B1-vitamint, az "idegek karbantartóját" is.

A karotinoidok, mint a lutein és a zeaxantin a szemünkbe bejutó fény szűrésében, illetve a retinánk védelmében bírnak jelentőséggel. A primer alkoholok közül a retina működéséhez szükséges retinol említésre méltó.

Mint a szervezetünk egészének, a szemünknek is számtalan ásványi anyagra és nyomelemre van szüksége. A magnézium és a réz mellett bevitele mellett fontos a szelén az E-vitamin, a cink pedig az A-vitamin hasznosításához. Ne feledkezzünk meg az omega-zsírsavakról sem, a hiányuk a látás romlásához és retina károsodásához vezethet.


Mi kerüljön az asztalra?

Kezdjük a zöldségekkel! A zöld levelesek, mint a spenót vagy a kelbimbó, bővelkednek luteinben és zeaxantinban. A spenótot akár köretként is elkészíthetjük, a kelbimbóból egy párat bedobhatunk

a húslevesbe is, de akár sütve, köretként is fogyaszthatjuk. A szinte minden fogáshoz felhasználható répa legendás látásjavító. Amellett, hogy a legenda kissé túloz, a répa béta-karotin, lutein és retinol tartalma kimagasló. A sütőtök is könnyen hozzáférhető és elkészíthető eledel, szintén magas béta-karotin és retinol tartalommal bír, ezen felül kiváló E-vitamin forrás.

Figyelmet érdemelnek a gyümölcsök, mint például a citrusfélék és a kiwi, amelyek hatékony C-vitamin nagyon gazdagok. Egyszerűen beszerezhetőek, rugalmasan fogyaszthatóak és általánosan is javasoltak az egészséges étrend kialakításához.

A csonthájas gyümölcsök közül válaszd a mandulát, amely az E-vitamin, és a diót, mogyorót, amelyek az A-vitamin kiváló forrásai, emellett omega-zsírsavat is tartalmaznak.

A tengeri halak magas omega-zsírsav tartalmúak és szelénben is gazdagok. A különböző húsok, húskészítmények, kiemelten a máj, könnyen elérhető A-vitamin források. Ezekből többnyire kerül az asztalokra, akár többféle is, így nem lesz gondod vele.

A tojás szintén gyakori vendég a mindennapi étkezésünkben. Fogyasztásával retinolt, luteint és zeaxantint juttathatunk a szervezetünkbe, emellett bővelkedik A-vitaminban is.






A jól megválasztott étrend az éleslátás megőrzése mellett, hozzájárulhat a szürkehályog,

az időskori makula degeneráció és a szabadgyökök okozta melanoma megelőzéséhez és

a degeneratív folyamatok lassításához.

Tisztában vagyunk vele, hogy nem könnyű mindig egészséges ételeket enni és a hétköznapokban is odafigyelni, de próbálj meg figyelmet fordítani a szemeidnek szükséges dolgok bevitelére.

Kerüljön az asztalra gyümölcs, zöldlevelű zöldség, hal és fogyassz bátran csonthéjasokat is, így természetes és hatékony védelmet biztosíthatsz a szemeid számára.



Boldog új évet kívánunk Neked!


 

Tetszett? Iratkozz fel a hírlevelünkre!


Jártál már nálunk? Értékelj minket a Facebookon vagy a Google-ön!




57 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page