top of page
  • Szerző képeOptika Valentin

Járvány és éleslátás - az első tapasztalatok

Már három hete végzünk újra, jelentősebb számban vizsgálatokat. Ugyan a mindennapok is alakulóban vannak még, de van pár dolog, ami jelentősen megváltozott a járványt megelőző időszakhoz mérten. Nézzük szakmai szemmel: hogy vannak mostanság a szemeid, továbbra is élesen látod a világot?

Jöjjenek az első posztjárvány esetek, amelyek Téged is érinthetnek!



Gyorsan jelentkező szemfáradtság, fókuszvesztés közelre és munkatávolságra


Home office a képeken. És a valóságban?

Home office, asztali gép helyett laptop, napi sok-sok órán át? A járvány előtti időszakban elvétve jelentkező problémával gyakran találkozunk mostanában: néhány óra laptopozást követően a közeli kép elhomályosul, a fókuszálás nehézzé válik. A jelenséget gyakran kísérik fizikai tünetek , mint a fej-, nyak-, hátfájás, esetenként karzsibbadásról is kaptunk beszámolót.

Ezzel együtt megfigyelhető, hogy az olvasás szintén nehézségekbe ütközik, rövid idő után összefolynak a betűk, életlenné válik az olvasnivaló.

A fentiek helyenként együtt járnak a távoli korrekció bizonytalanná válásával, különösen a többfókuszú (progresszív) szemüveget használók körében. A panaszosok körében eltérőek a tünetetek és azok intenzitása is.


Ez a helyzet joggal ad okot nyugtalanságra, mert eddig jól működtek a dolgok. Mi történhetett és hogyan lehet megoldani a kialakult helyzetet?

Nézzük meg, melyek azok a változások, amelyek zavaróak lehetnek a szemed szempontjából!

Az otthoni környezet jó eséllyel eltér a munkahelyi körülményektől. Más a monitor mérete és más távolságban, szögben helyezkedik el. Más lehet a megvilágítás és más lehet a testtartásod is. Úgy általában is, más feladatokkal kell megbirkóznod és az időbeosztásod is eltérő. Ráadásul az elmúlt hónapokban jelentősen redukálódott a szabadban, a lakáson kívül eltölthető időd is.

Összességében, egy új helyzettel kell megbirkózniuk a szemeidnek, és nem biztos, hogy ez külső támogatás nélkül menni fog.


Tipikus irodai munkakörnyezet

Mit érdemes tenned, ha szabadulni akarsz a problémáktól?


A legkézenfekvőbb egy látásvizsgálat. A vizsgálat során fényt derítünk azokra a tényezőkre, amelyek felelősek lehetnek a változás(ok)ért és, amennyiben a vizsgálat eredménye indokolja, ellátunk Téged az új paramétereknek megfelelő szemüveggel, kontaktlencsével. Különösen fontos ez, ha távolabbról használt (70-80 cm), nagyobb képernyőről váltasz közelebb lévő (40-50 cm) laptopra, mert itt simán lehet fél dioptria a különbség, ezt pedig hamar jelzik a szemeid.


Ügyelj a fényekre! Ne dolgozz szemben a természetes fénnyel, vagy bármely fényforrással, a megvilágítás a hátad mögül érkezzen és legyen egyenletes. Ha lehet, kerüld az éjszakai munkavégzést, mert az több szempontból is plusz teher a szemeidnek (is).


Fontos, hogy időt szakíts pihenőkre, óránként legalább 10 percre, amikor is otthagyod a közelre tekintést igénylő feladatot, felállsz és távolba nézéssel pihenteted a szemeidet. Gondolj a testedre is, sétálj, mozogj, és tapasztalni fogod, hogy nem csak a szemeid hálásak ezekért a 10 percekért.

Igyekezz minél több időt a szabadban tölteni. Most már lehet és az idő is alkalmas erre.


Rendezd be úgy az otthoni "munkahelyedet", hogy hosszú távon kényelmes legyen. Emlékezz az ergonómia egyik alapvetésére: nem Te igazodsz a munkakörnyezetedhez, hanem az igazodik Hozzád!


Ha közben visszatértél a munkahelyedre, a fentiek akkor is érvényesek! Kísérd figyelemmel a változásokat és cselekedj, hogy mindig tisztán lásd a Téged körülvevő világot! Ha gondosan jársz el, elkerülheted, hogy a munkanap végére a szemeid is a végüket járják.

Továbbra is rajta lesz a szemünk a megváltozott körülmények látásodra gyakorolt hatásán és jelentkezünk, ha új információk bukkannak fel.


Írd meg nekünk a tapasztalataidat, oszd meg velünk a felmerült problémáidat itt: optikavalentin@gmail.com.

Örömmel segítünk megtalálni a megoldást.


 

Tetszett? Iratkozz fel a hírlevelünkre!


Jártál már nálunk? Értékelj minket a Facebookon vagy a Google-ön!




118 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page