top of page
  • Szerző képeOptika Valentin

Itt a kánikula: ne feledkezz meg szemeid védelméről sem!

Frissítve: 2019. nov. 7.

Tudtad, hogy már az április, májusi napfényből származó UV is káros lehet? Így aztán a nyár közepén fokozottan érdemes figyelni szemeid védelmére, méghozzá a megfelelő és jó minőségű napszemüvegek segítségével.





A forró, napsütéses napokon hajlamosak vagyunk elcsábulni és az aktuális divat trendeknek megfelelő napszemüveget vásároljuk meg, esetenként figyelmen kívül hagyva más, fontos tényezőt.


Hogyan érinti szemeinket az UV-sugárzás és mit tehetünk ellene?

Minél sötétebb annál jobb? Tévedés.

A sötétebb lencse nem biztonságosabb az UV-szűrés tekintetében, ugyanis egyáltalán nem számít, milyen színű és sötétségű lencse van a napszemüvegben, a fontos a lencse UV-szűrő képessége.

A túlzottan sötét lencse mögött jobban kitágul a pupilla, így több ultraibolya sugár jut a szembe. Manapság akár a lágy kontaktlencsék is tartalmazhatnak UV szűrőt, pedig ránézésre ezt senki nem mondaná meg, hiszen színtelenek.


Ahány szín, annyi előny

Nem a lencse színének sötétsége számít, hanem a lencse UV szűrő képessége. A lencse színei különböző tulajdonságokat rejtenek: a zöld lencse biztosíthatja a a legjobb színlátást, a barnával kontrasztosabban lehet látni, a sárga jó képélességet biztosít, síeléshez pedig ajánlatos kéket választani, ugyanis ez a szín jól ellensúlyozza a vakító fehérséget.

Nem lehet elég korán kezdeni

Érdemes a napszemüveg viselését minél korábban megismertetni gyermekeinkkel, mivel az ő szemlencséjük még nem képes annyi UV-sugárzás kiszűrésére, mint a felnőtteké. Nem muszáj szikrázó napsütésnek lenni, a fátyolfelhőkön ugyanúgy áthatolnak a káros sugarak, így mindig legyen kéznél a megfelelő védelem. Ajánljuk, hogy már baby kortól gondoskodjatok a babák szemeinek védelméről!


De mit is okozhat pontosan a káros UV-sugárzás?

Az UV sugárzás számos szemészeti probléma kialakulását segítheti elő, melynek káros hatásai idővel összeadódnak és észrevétlenül jelennek meg, míg végül színlátás vagy az éjszakai látás gyengülése formájában is jelentkezhetnek. A rendszeres sugárzás például szemfelszíni elváltozást, kúszóhártyát okozhat, de számos vizsgálat igazolta már a napfény és a szürkehályog kialakulásának kapcsolatát, valamint a sárgatest sorvadás (egy fajta gyógyíthatatlan vakság) is összefüggésben lehet a napfénnyel.


Mit tehetsz ellene?

· Ahogy a napozás is kerülendő a kritikus órákban, úgy a szemeidet is érdemes távol tartani a napfénytől délelőtt tíz és délután négy óra között

· Viselj kalapot, napellenzős sapkát, amely a fejed mellett a szemeidet és a szemkörnyéki részeket is megóvja!

· Szerezz be minőségi napszemüveget, amely UV-400-as védelemmel van ellátva. Ellenőrizd a CE-jelölés meglétét is kereten! Ha kétséged lenne, gyere el optikánkba bevizsgáltatni a már meglévőt, vagy válassz egyet a széles kínálatunkból!




 


Iratkozz fel a hírlevelünkre, így a jövőben idejében értesülhetsz a friss tartalmakról, az aktuális ajánlatainkról és más, a látással, látásjavító eszközökkel kapcsolatos újdonságokról!






237 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page