top of page

A vizsgálat menete:

Anamnézis felvétele – a jó anamnézis egyenlő egy fél diagnózissal, éppen ezért felteszünk általános, a személyedre vonatkozó kérdéseket (általános betegségek, mint például cukorbetegség, magas vérnyomás, reumatikus panaszok, szív- és keringési problémák, fertőző betegségek, tumor, műtétek, gyógyszerszedés, allergiák (gyógyszer, pollen, fém), alkohol- cigaretta- drogfogyasztás, foglalkozás, hobbi, sport, autóvezetés) majd áttekintjük a szemmel kapcsolatos kórelőzményeket: fényérzékenység, (migrénes) fejfájás, frontérzékenység, szemüveg és/vagy kontaktlencse eddigi használatára vonatkozó részletek, szemszárazság, allergia, kancsalság, korábbi szembetegségek, szemsérülések, szemműtétek, az utolsó látásvizsgálat időpontja, eredménye, majd pedig a jelenlegi panaszok: látászavar, látásprobléma és/vagy szervi panasz részletekbe menően (távolra és/vagy közelre való fókuszálás nehézségei, képernyő előtti munkavégzés közbeni szemfáradtság, szemfájdalom, problémák szürkületi/esti autóvezetésnél, feliratos mozifilmek megtekintésénél, apró betűk olvasási nehézségei, betűméret felnagyítása, „rövidülő” kar, kettőslátás, térbeli tájékozódás nehézségei, ködös látás, foltos látás, villanó fénykarikák észlelése.

Polateszt vizsgálat

Rendszeres, migrénes fejfájás? Fárad, megfájdul a szemed környéke, fókuszálási nehézséget okoz a hosszan tartó olvasás vagy monitorhasználat? Gyermekkori kancsalság, szemtakarás vagy szemműtét? Előfordul, hogy kettőslátásod van, esetleg mellényúlsz tárgyaknak? Autóvezetésnél problémás a mélységlátás? Fényérzékenységet tapasztalsz? Dislexiával küzdesz?

Ezen tünetek megjelenése esetén mélyebbre kell ásnunk a vizsgálat során.

Optika Valentin polateszt

Bővebben a probléma hátteréről:

 

Ugyan két szemmel nézünk, mégis egy képet látunk. Két szemmel tekintve, a jobb és bal szemünk központi idegrendszerbe juttatott információi egy, közös képpé olvadnak össze, a tárgyak távolságát, alakját és mélységét pontosan érzékeljük. Ezt binokuláris (kétszemes) látásnak nevezzük.

A binokuláris látás alapfeltétele a szem anatómiai és funkcionális épsége. Ép anatómiai és funkcionális viszonyok esetében a szemizmok tónusa egyforma, a végtelenbe tekintő szempár nézővonalai párhuzamosak. Amennyiben ebben az egyensúlyban zavar keletkezik – akár anatómiai, akár funkcionális – kialakul a kancsalság. Két fő kancsalság-csoportot különböztetünk meg: az egyik a strabizmus, ami a nyilvánvaló (látható), a másik a heterephoria (rejtett) kancsalság.

A strabizmus esetén nincs binokuláris látás. Kétféle strabizmust különböztetünk meg: primear, azaz elsődleges, aminek anatómiai oka van, illetve a secunder (másodlagos), ami a szemizmok funkcionális zavaraival kezdődik és később válik anatómiai okká.

A heterophoria oka a szemizom-egyensúly zavara. Amíg fókuszáláskor az idegrendszer állandó szemizom-beállítással biztosítja a látás funkcióit, addig ez az állapot nem látható. Amint az idegrendszer fáradtsága miatt elvész ez az állapot, a kancsalság láthatóvá válik, illetve a látásban kettős kép keletkezhet.

A megoldás:

A fenti problémáidat a látásvizsgálatot követő speciális Polateszt vizsgálatunk segítségével tudjuk diagnosztizálni és az arra megfelelő korrekciót megállapítani.

A vizsgálat keretében megállapítjuk, hogy az idegrendszerünk egy adott pillanatban mindkét szemünket együtt használja-e. Polárszűrő réteggel ellátott előtét-lencsék segítségével, fekete-fehér színű tesztábrák kiértékelésével állapítjuk meg, hogy a binokuláris látás fennáll vagy sem.

Amennyiben ilyen korrekcióra van szükséged, megjelenik a szemüvegedben az úgynevezett prizma dioptria.

Minél korábbi életkorban megtörténik a probléma felismerése és kezelése, annál nagyobb az esély a megoldásra. A korrigálatlan kancsalság tompalátáshoz vezethet, ami visszafordíthatatlan folyamat.

A vizsgálat 1 órát vesz igénybe, az ára pedig 24.000 Ft.

bottom of page