top of page

A vizsgálat menete:

Anamnézis felvétele – a jó anamnézis egyenlő egy fél diagnózissal, éppen ezért felteszünk általános, a személyedre vonatkozó kérdéseket (általános betegségek, mint például cukorbetegség, magas vérnyomás, reumatikus panaszok, szív- és keringési problémák, fertőző betegségek, tumor, műtétek, gyógyszerszedés, allergiák (gyógyszer, pollen, fém), alkohol- cigaretta- drogfogyasztás, foglalkozás, hobbi, sport, autóvezetés) majd áttekintjük a szemmel kapcsolatos kórelőzményeket: fényérzékenység, (migrénes) fejfájás, frontérzékenység, szemüveg és/vagy kontaktlencse eddigi használatára vonatkozó részletek, szemszárazság, allergia, kancsalság, korábbi szembetegségek, szemsérülések, szemműtétek, az utolsó látásvizsgálat időpontja, eredménye, majd pedig a jelenlegi panaszok: látászavar, látásprobléma és/vagy szervi panasz részletekbe menően (távolra és/vagy közelre való fókuszálás nehézségei, képernyő előtti munkavégzés közbeni szemfáradtság, szemfájdalom, problémák szürkületi/esti autóvezetésnél, feliratos mozifilmek megtekintésénél, apró betűk olvasási nehézségei, betűméret felnagyítása, „rövidülő” kar, kettőslátás, térbeli tájékozódás nehézségei, ködös látás, foltos látás, villanó fénykarikák észlelése.

Az első kontaktlencséd

Kipróbálnád a kontaktlencsét?

A látásvizsgálatot követően és a látásvizsgálat eredményeinek felhasználásával sort kerítünk a kontaktlencse-alkalmassági vizsgálatra. Kontaktológiai anamnézis keretében beszélgetünk a motivációról, a használati körülményekről: kozmetikai cél, munkavégzés, sport. Megbeszéljük a korábbi viselési tapasztalatokat, a viselési időt és a kontaktlencse és ápolószer márkákkal kapcsolatos tapasztalataidat.

 

Ezt követően kiválasztjuk a fentieknek megfelelő próbalencsét és felhelyezzük, majd réslámpával ellenőrizzük a lencse centrális illeszkedését és a lencse mozgását a szemen pislogáskor. Hagyunk 15 percet a megszokásra, majd monokulárisan és binokulárisan is ellenőrizzük a látásélességet, igény szerint korrigáljuk a dioptriaértékeket.

A következő lépésben megtanítunk Téged a kontaktlencse felhelyezésére, eltávolítására. Csak akkor nyilvánítjuk eredményesnek a betanítást, ha önállóan, háromszor egymás után fel tudod helyezni és el tudod távolítani a kontaktlencséidet.

Ezt követően megtanítunk a kontaktlencse helyes kezelésére, tárolására és tisztítására, igény szerint sminkelési tanácsokat adunk. Végül pedig fontos higiénés szabályokat osztunk meg Veled, amelyek maradéktalan betartása elengedhetetlen kelléke az egészséges kontaktlencse-viselésnek.

Utolsó lépésként egyeztetjük az egyhetes kontroll időpontját.  

A vizsgálat és a betanítás díja 16.000 Ft és nagyságrendileg másfél órát vehet igénybe. A díj tartalmazza a szükséges próbalencséket, egy 90 ml-es ápolószert és egy kontaktlencse-tároló tokot.

Optika Valentin kontaktlencse

Kontaktlencse viselésekor évente legalább egy alkalommal vegyél részt kontrollvizsgálaton, így elkerülheted a kellemetlen meglepetéseket, illetve felülvizsgáljuk a korrekciódat, együtt a felmerült problémák átbeszélésével és megoldásával.

A kontrollvizsgálatra érkezz kontaktlencsében és hozd magaddal a kontaktlencse tárolásához használt tokodat is!

bottom of page