top of page
  • Szerző képeOptika Valentin

Készítsd fel a szemeidet is nyaralásra - tippek a vakáció alatti szemvédelemhez

Frissítve: 2019. nov. 7.

Közeledik a nyár, közelednek az utazással, pihenéssel töltött napok. A szemed más kihívások előtt áll, mint a szorgos mindennapokban, de a megfelelő védelemről nem szabad megfelejtkezned! Az UV-védelem fontosságáról egy korábbi bejegyzésünkben írtunk bővebben, de ez messze nem minden, sokat tehetsz ezen felül is a szemeid egészségéért. Gondold végig, hogy mit kell becsomagolnod és ne felejts otthon semmi fontosat!

A napszemüveg kiválasztása


Szóval, mielőtt útra kelsz, időben ellenőrizd a szemüveged állapotát és ha nem megfelelő, gondoskodj a javításról vagy egy új szemüveg beszerzéséről, ne maradj látásjavító eszköz nélkül! Szintén nézz rá a napszemüvegedre is, különösen akkor, ha komolyabb kihívást jelentő környezetbe készülsz, például magasabb hegyekbe vagy vízpartra, ahol nagyon fontos a kiváló fényvédelmet biztosító szemüveg megléte. A napszemüveg megfelelő mechanikai védelmet is biztosíthat, de vedd figyelembe azt, hogy egy átlagos napszemüveg nem biztos, hogy a speciális esetekre is megoldást kínál, ezért gondold át alaposan, hogy milyen terepre is készülsz, és ennek megfelelően válassz napszemüveget is.

Amennyiben szükséged van korrekcióra, fontold meg egy dioptriás napszemüveg beszerzését. Több kiváló alternatíva kínálkozik erre, választhatod a fényre sötétedő lencsét, de rendelkezésedre áll 64 divatos szín is az állandó napszemüveghez, akár polarizált és tükrös réteggel is.


Ne feledkezz meg a szemüveged védelméről és ápolásáról sem: legyen nálad megfelelő mennyiségű és minőségű szemüvegtok és törlőkendő a tisztításhoz, tároláshoz.


Kontaktlencse viselés a vakáción


Amennyiben kontaktlencsét (is) viselsz, szerezd be időben a lencséidet, az ápolószeredet és igény esetén vigyél magaddal nedvesítő cseppet is. Fontos, hogy legyen nálad tartalék szemüveg, mert adódhat olyan helyzet, hogy nem tudsz kontaktlencsét viselni vagy nem megfelelőek a higiénikus kontaktlencse használat feltételei - gondolunk itt leginkább az alapos kézmosás szükségességére.

Javasoljuk, hogy szerezz be egynapos kontaktlencsét, mert ez a leghigiénikusabb megoldás: minden nap egy friss, új lencsét használhatsz és nincs gondod a tisztításra, tárolásra. A csomagod is kisebb lehet az ápolószer és tároló tok nélkül.

Kontaktlencse viselésekor a víz jelenti a legnagyobb kockázati tényezőt. Gondoskodj róla, hogy a lencséd soha érintkezzen vízzel, ezért javasoljuk, hogy ne viseld a kontaktlencsédet sem természetes vizekben, sem pedig mesterséges medencékben, használj inkább dioptriás úszószemüveget! Ha mégis a kontaktlencse mellett döntesz, akkor mindenképpen az egynapos lencsét válaszd és távolítsd el a szemedről a fürdőzést követően!
Más, fontos kiegészítők


Több szempontból praktikus lehet széles karimájú kalap viselése: csökkenti a szemedbe jutó direkt napfény mértékét, árnyékolja a szemkörnyéki területet és a fejed számára is védelmet biztosít

a napfénnyel szemben.


Ügyelj a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre! Kerüld a túlzott kávé, alkoholos és cukros-szénsavas folyadékok fogyasztását, igyekezz minél több vizet inni, maradj hidratált!

A szervezetednek és a szemednek is ezzel teszel a legtöbb jót.


Természetesen mindezek mellett elengedhetetlen bőröd védelme is: felnőttként átlagosan 20 percet tölthetünk el a napon leégés nélkül, ez persze függ a bőrtípusunktól és az UV sugárzás mértékétől is. A fényvédő faktor (angolul SPF=Sun Protection Factor) azt adja meg, hogy az adott faktorszámú naptejet használva mennyi idővel tovább tartózkodhatunk a napon, anélkül, hogy leégnénk. Ha tehát valaki 8-as faktorszámú naptejet használ, és bőrtípusának megfelelően 20 percet tartózkodhat a napon leégés nélkül, az 8 x 20 perc, vagyis 160 perc.

Egyszóval, időben szerezd be az utazásod minden fontos kellékét és élvezd a gondtalan nyári kikapcsolódást!


Látogass el üzletünkbe és mi segítenünk összeállítani a szemeid védelmét biztosító nyári csomagodat! 

Tetszett? Iratkozz fel a hírlevelünkre!


Jártál már nálunk? Értékelj minket a Facebookon vagy a Google-ön!
72 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page